Templator v1.0 (Dutch)

Een veel voorkomende taak binnen het implementeren van een datawarehouse is het bouwen van telkens dezelfde soort tabellen. In de Data Vault methode zijn dit Hubs, Links en Satellites. Deze hebben vaak dezelfde vorm, met minimale verschillen. Ook workflows in bepaalde ETL-tools om bijvoorbeeld een Hub te laden zijn vaak gelijkvormig.

Het is in vrijwel elke ETL-tool mogelijk om deze workflows naar text te exporteren (bijv. XML) en deze flows kunnen vervolgens als template dienen voor dezelfde workflows op andere Hub-tabellen. Dit kan natuurlijk ook met SQL voor tabeldefinities, views en dergelijke.

De Templator gebruikt men als volgt: vul hieronder eerst alle velden met instellingen in. Druk dan op de knop en er komt een download terug waarin voor het ingevoerde template, alle variabelen (bijv. P_TABLENAME, of XPARM1, de namen zijn naar eigen inzicht te kiezen) zijn vervangen door de ingegeven waarden. Voor elke ingevoerde regel met vervangingswaarden komt er een template met vervangingen terug.

Wegens beperkingen aan het download-mechanisme komt alles in één bestand terug, dit moet mogelijk nog worden opgeknipt voor gebruik.

Versie-notities en een voorbeeld staan onderaan deze pagina.

Parameters:
  De parameters bevatten de namen van de te vervangen parameters in het template, gescheiden door “;”. Aanhalingstekens, backslashes e.d. zijn allemaal niet toegestaan, gebruik uitsluitend alfanumerieke namen (bijv. PARAMETER1).
 
Template:
  Het template bevat de tekst met te vervangen elementen (bijv. PARAMETER1)
 
Parameterwaarden:
  per regel: de waarden die in het template moeten worden gezet, gescheiden door ;-tekens. Elke regel zorgt voor 1 vervanging, het uitvoerbestand bevat net zoveel templates met vervangen parameters als er regels in dit veld staan.
 
Template-scheiding:
  Na elke template-vervanging wordt deze regel (met voor- en achteraf een lege regel) op de uitvoer geschreven, om het opknippen te vereenvoudigen.
 
Filenaam:
  De bestandsnaam van de uitvoer. Maximaal 30 tekens.
Uitvoerformaat: TXT
XML
SQL


Voor een snel voorbeeld gebruike men de volgende instellingen:

 • Parameters:
  P_NAAM;P_VAL1;P_VAL2;
 • Template:
  INSERT INTO P_NAAM VALUES ( P_VAL1, P_VAL2 );
 • Parameterwaarden:
  TEST;1;2;
  TEST2;3;4;

Opmerkingen bij v1.0:

 • Als de templates en het aantal parameterwaarde-regels te groot worden dan kapt de huidige provider de verwerking af en krijg je een leeg bestand als resultaat.
 • Een spatie op het einde van de parameters zorgt er voor dat alle spaties worden vervangen door een lege plek.